Dezvoltatorii imobiliari: anul 2014 a marcat iesirea din criza a pietei rezidentiale

imobiliare-main (1)Dezvoltatorii imobiliari sustin ca anul 2014 a insemnat iesirea din criza a pietei imobiliare, pe fondul unei cereri in crestere determinata de ieftinirea creditarii, dar si a programului Prima Casa si a TVA de 5%.

Adama va continua investitiile in proiecte de locuite in Romania, focusul pe termen mediu fiind piata din Bucuresti si alte orase mari, unde sectorul rezidential are o dinamica ridicata. „Pe tot parcursul anului 2014, am analizat indeaproape portofoliul de terenuri pe care il detinem, si care ajunge cumulat pentru tot grupul Immofinanz in Romania la 300 hectare, am efectuat studii de fezabilitate tocmai pentru a stabili cea mai potrivita destinatie pentru dezvoltare pentru fiecare obiectiv in parte. Investitia cea mai aproape de realizare va fi, cel mai probabil, cea pe care o vom realiza in cartierul Berceni, unde avem in plan demararea unui proiect rezidential in prima jumatate a anului 2015″, a adaugat Necula.

In ceea ce priveste preturile in acest an, consultantii vorbesc de o stabilizare, fara fluctuatii majore. „Desi numarul de tranzactii incheiate in acest an depaseste numarul celor din 2013, faptul ca in 2014 s-au livrat mai multe locuinte noi decat media anilor 2007-2008, altfel spus, volumul locuintelor disponibile a crescut, preturile s-au mentinut constante. Preturile variaza in functie de caracteristicile fiecarui complex rezidential in parte, in ceea ce priveste calitatea constructiei si locatia sa”, a declarat Andreea Comsa, managing director la Premier Estate, cu un portofoliu de aproape 1.600 de apartamente si vile.

Care sunt preturile locuintelor

Potrivit Premier Estate, in ansamblurile din apropierea Bucurestiului, cumparatorii pot achizitiona o locuita pornind de la 600 euro/mp construit, iar in cartierele din zona periferica a Capitalei, precum Titan, preturile sunt de aproximativ 800-900 euro/mp construit. Cei care se orienteaza spre zona centrala (Tineretului, Unirii), pot cumpara un apartament cu 1.000-1.100 euro/mp construit, iar zona de nord, care chiar daca este vazuta ca cea mai scumpa, a devenit mai permisiva in ceea ce priveste preturile pentru ultimele dezvoltari rezidentiale.

„In acest an, piata rezidentiala a cunoscut o revigorare datorata stabilizarii preturilor si adaptarii locuintelor la cerintele pietei. In plus, continuarea programului Prima Casa si facilitatea fiscala de TVA 5% la locuintele pana in 380.000 lei, impreuna cu relaxarea conditiilor de creditare, atat prin micsorarea dobanzilor, cat si prin avansul minim perceput, au trezit apetitul de achizitie a cumparatorilor. Totodata, dobanzile reduse la depozite incurajeaza clientii care au facut economii sa prefere o investitie intr-o locuinta unde randamentul este mai atractiv, in loc sa depuna banii la banca in depozit la termen”, considera Comsa. De la inceputul anului in Bucuresti au fost scoase la vanzare peste 20.000 apartamente, cu aproape 20% mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2007.

„In piata exista doua categorii principale de clienti: cei care isi cauta o locuinta construita la un standard de calitate ridicat si care sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare sau clientii care mai intai se uita la pret si nu neaparat la calitatea si locatia proiectului, preferand astfel locuintele cu suprafete mici, din complexurile rezidentiale construite in ultimii doi ani, in Capitala sau in zonele din apropierea sa”, a explicat Comsa. Pentru 2015, previziunile acesteia sunt optimiste, iar asteptarile vizeaza mentinerea trendului ascendent al vanzarilor, ceea ce ar atrage investitii suplimentare din partea dezvoltatorilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s