Legea privind darea in plata a locuintelor a primit votul final in Camera Deputatilor

Executare-horzControversata lege privind darea in plata, prin care orice client cu un credit ipotecar poate sa renunte oricand la imobil in favoarea bancii, stingand astfel complet datoria fata de banca, a trecut de votul final in Camera Deputatilor. Legea a fost intens criticata de bancheri si de oficiali ai BNR.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor acordase, marti, raport favorabil proiectului de lege. Pentru a fi implementata, legea mai trebuie sa fie promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Legea a fost aprobata cu 233 de voturi pentru, o abtinere si doar un vot impotriva.

Legea darii in plata a fost initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir, fiind semnat de alti aproape 140 de parlamentari PNL, PSD, UDMR, ALDE si ai minoritatilor. „Proiectul de lege ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca si nu mai poate plati datoria sa treaca in proprietatea bancii bunul care a fost ipotecat, atat si nimic mai mult. Deci, banca nu poate sa se indrepte decat catre bunului ipotecat, nu ca acum catre toate proprietatile, veniturile actuale si viitoare, asa prevede legea”, a declarat pentru Mediafax deputatul PNL Daniel Zamfir, afirmand ca nu doar clientul, ci si banca ar trebui sa isi asume riscul devalorizarii.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor. Dupa comunicarea deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului. Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Proiectul de lege a fost adoptat in plenul Senatului, urmand sa ajunga acum si la votul final al deputatilor.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s