Bancherii dau înapoi. Reduc avansul la credite

 

banci-horzDupă ce au urcat avansul la credite odată cu darea în plată, bancherii dau acum înapoi. BRD, a doua cea mai mare bancă din România, se gândeşte să coboare avansul la creditele ipotecare. În urmă cu două luni l-a ridicat de la 15% în cazul creditelor ipotecare în lei, la 35%, un salt uriaş care le-a dat mult de gândit parlamentarilor când au votat legea dării în plată.

A fost însă un salt în gol fiindcă legea a trecut oricum iar la un avans de 35%, numărul creditelor vândute de BRD s-a prăbuşit.

 

Gheorghe Marinel, vicepreşedinte retail BRD: „În acest moment, departamentul de marketing, împreună cu cel de risc analizează posibilitatea de a reduce avansul. Noi suntem acum undeva la 35%, încercăm să vedem unde putem să ne poziţionăm, astfel încât şi clienţii să poată să suporte”.

Şi BCR, cea mai mare bancă din ţară, recunoaşte că există un blocaj în creditare. Băncile mari au ajuns să vândă doar câteva zeci de împrumuturi pe lună iar dacă primele două instituţii din sistem recunosc că au o problemă s-ar putea să trimită un semnal în întreaga piaţă. Înainte de darea în plată 11 bănci au decis să crească puternic avansul la creditele ipotecare în ideea că legea îi va expune unor riscuri suplimentare. Dacă Banca Transilvania şi OTP au urcat avansul la 20% la creditele in lei, BRD, Raiffeisen şi Banca Românească s-au dus la 35%.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s