Programul economisire-creditare 2017: o completare pentru Prima Casă

bausparAnul 2017 readuce programul de economisire-creditare, cel care îi ajută pe români să strângă bani pentru modernizarea, cumpărarea sau construcția unei locuințe. Acesta a fost regândit în punctele esențiale, incluzând mențiuni speciale pentru minori, vârstnici, cupluri căsătorite sau persoanele care au încălcat regulile programului. Legea a trecut deja de Senat, intrând în dezbatere la Camera Deputaților.

Sistemul de economisire-creditare nu a fost unul de un impact major pe piața din România, dar cei care au profitat de el l-au găsit util. Faptul că statul adaugă până la un sfert din suma economisită este un bonus care a atras destul de mulți clienți, iar faptul că programul urmează să fie reeditat în anul 2017 reprezintă o veste bună pentru această categorie de clienți bancari. Totuși, pentru această nouă ediție a programului există o serie de modificări importante, precum și unele constante. Astfel, prima de stat rămâne la 25% din suma economisită, dar nu mai mult de 250 de euro. Aceste condiții sunt valabile pentru clienții care aleg și să contracteze un credit , fie că este pentru domeniul locativ, fie un credit anticipat sau intermediar. 

Cei care vor să economisească, fără să contracteze un credit ulterior, primesc sume mai mici

Totodată, potrivit noului act normativ, contractarea unui credit este opțională, nu obligatorie. Cei care vor doar să economisească timp de cel puțin cinci ani, cât este perioada minimă de economisire, beneficiază de asemenea de prima de stat, doar că de data asta este vorba despre un procent mai mic: 20%, respectiv nu mai mult de 200 de euro. Banii primiți trebuie apoi justificați, pentru ca banca și statul să aibă garanția faptului că au fost folosiți în scopul pentru care au fost acordați.

Cuantumul primei de stat a fost stabilit diferențiat, în funcție de opțiunea clienților de a încheia sau nu un contract de și s-a introdus obligația pentru titularii contractelor de economisire-creditare de a justifica faptul că au utilizat prima de stat pentru cheltuieli în domeniul locativ pentru a beneficia de prima de stat„, se arată în proiectul de act normativ.

La acest tip de produs bancar poate avea acces oricine, indiferent de vârstă. Astfel, sunt eligibili chiar și minorii sau vârstnicii. Se specifică însă faptul că minorul are nevoie de reprezentanții legali pentru a încheia contractul. Totodată, în cazul persoanelor căsătorite, se menționează faptul că beneficiază de prima de stat oricare dintre soți, indiferent de titularul depunerilor. Dacă regulile stipulate prin contract sunt încălcate, atunci clienții care nu au respectat regulile trebuie să restituie atât prima de stat primită până la momentul încălcării regulii, cât și dobânda acumulată aferentă acestor sume.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s