Modificari la programul Prima Casa: statul introduce beneficii suplimentare pentru tineri

bt

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) anunta modificarile operate de la 1 octombrie in cadrul programului Prima Casa, statul urmand sa ofere beneficii suplimentare tinerilor care isi doresc sa cumpere o locuinta.

Care sunt principalele modificari in programul Prima Casa:

  • puteti cumpara o casa mai mare prin Prima Casa

FNGCIMM a anuntat ca beneficiarii vor avea posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul programului Prima Casa, cu suprafata utila mai mare sau cu o valoare mai mare decat locuinta achizitionata /construita initial prin program, cu conditia ca locuinta achizitionata sau construita initial sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare a noii locuinte, iar creditul acordat initial in cadrul programului Prima Casa sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare – cumparare a noii locuinte, care va beneficia de garantia statului in aceasta noua etapa a programului

  • plafoane anuale in sistem revolving

Plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in sistem revolving, astfel incat se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul programului, vor reintregi plafonul total al garantiilor si se vor utiliza de catre finantatori pentru acordarea de noi garantii.

  • majorarea perioadei de executare a garantiilor

Majorarea perioadei de executare a garantiilor va insemna implicit si majorarea perioadei in care beneficiarii vor putea plati ratele restante. Plata garantiei acordate in cadrul programului, se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta.

De asemenea, a fost detaliata si modalitatea in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si posibilitatea repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata. Retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre Ministerul Finatelor Publice, beneficiarul putand recurge o singura data la aceasta facilitate.

Statul a reglementat si situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin conventie matrimoniala.

 

Pub:

ok4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s