Despre pericolul unui nou BOOM imobiliar

Criza declanșată în 2008 s-a încheiat – ne așteaptă o alta?

După cum se știe, o piață (imobiliară) ce funcționează pe principii capitaliste are o evoluție ciclică, trecând prin perioade alternative de creștere și scădere. Începând cu anul 2008, România a experimentat prima sa recesiune, trecând de la o etapă de creștere fulminantă la una de declin. În condițiile în care de aproximativ trei ani încoace lucrurile merg pe un trend vizibil crescător (la capitolul prețuri, dar nu numai), există teama de o așa-numită „supraîncălzire” a pieței – ce ar fi urmată, în mod firesc, de un nou boom imobiliar.

Unde ne aflăm în acest moment? Iată una dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții la ediția din 2017 a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare. Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, prețurile locuințelor din România (atât cele solicitate, cât și cele finale, de tranzacționare), se află pe un trend ascendent din a doua jumătate a anului 2014. Până acum, această tendință pare a fi absorbită de piață – și, deci, sustenabilă. Erimescu precizează că, în ciuda creșterilor din ultimii ani, prețurile actuale sunt încă departe de vârful atins în perioada de boom. În plus, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro relevă că ridicarea pretențiilor vânzătorilor este dublată de o majorare a disponibilității de plată din partea potențialilor cumpărători de locuințe

Achizițiile cu cash, un semn bun

Unul dintre factorii care fac diferența față de 2008 este că majoritatea celor care cumpără azi o locuință sunt consumatori finali – în plus, o parte importantă dintre aceștia sunt în măsură să facă achiziții cu bani gheață.

Fără investiții – și dezvoltări – speculative

În ceea ce privește achizițiile în scop investițional, acestea există, desigur, însă sunt diferite comparativ cu perioada de boom prin care a trecut piața autohtonă. Potrivit lui Șandor, nu am ajuns la momentul speculativ din 2007-2008, când oamenii cumpărau pentru a profita de creșterea de prețuri, cu gândul de a revinde în scurt timp, în câștig. Investitorii de azi văd imobiliarele ca o soluție de plasament al capitalului propriu ce ar aduce, prin închiriere, un venit rezonabil pe termen mediu și lung.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s