Parlamentul a modificat OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor: fără costuri pentru debitori, se califică aproape oricine

   Parlamentul a votat adoptarea OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor la credite, dar a modificat ordonanța într-o formă similară cu proiectul PSD de amânare a ratelor. Astfel, ar urma să beneficieze de suspendarea ratelor toate persoanele fizice care depun o solicitare până la finele anului, fără să fie nevoie să probeze o scădere a veniturilor, în timp ce firmele se încadrează cu o scădere a veniturilor de 15%. Amânarea ratelor va fi profitabilă pentru toți debitorii, în condițiile în care dobânzile și comisioanele datorate pe perioada suspendării nu vor mai fi plătite.
În forma modificată acum de Parlament, ratele pot fi amânate tot până la finele anului 2020, însă fără niciun cost pentru debitori, fie ei persoane fizice sau juridice.
Spre deosebire de forma în vigoare a Ordonanței, debitorii persoane fizice nu trebuie să fie afectați direct sau indirect asupra veniturilor de efectele pandemiei de coronavirus pentru a cere suspendarea ratelor. Orice persoane fizică va putea cere amânarea ratelor oricând până la finele acestui an. În cazul firmelor nu mai trebuie certificată o scădere de 25% a afacerilor în ianuarie și februarie de către Ministerul Economiei, ci este introdusă condiția scăderii veniturilor cu 15%, pe lângă suspendarea activității parțial sau total.

A fost introdusă o prevedere care n-are nici o legătură cu pandemia în sine, ci cu seceta. Astfel, fermierii afectați de secetă vor beneficia, la cerere, de o suspendare a ratelor până la finele lui 2022. Debitorii eligibili sunt persoane juridice, persoane fizice și persoane fizice autorizate, lucrători pe cont propriu, profesiile liberale. Persoanele fizice au credite de 144,4 miliarde de lei la bănci, iar firmele au împrumuturi totale de 118,3 miliarde de lei. Mai mult, se precizează că și autoritățile publice locale, care au credite la bănci de peste 8,8 miliarde de lei, se încadrează dacă au făcut cheltuieli neprevăzute cu pandemia pe perioada stării de urgență. Debitorii care cer amânarea ratelor nu vor plăti niciun fel de costuri pentru această operațiune. Mai mult, dobânzile și comisioanele datorate pentru perioada suspendată vor fi suportate integral de către bănci. OUG prevede că dobânzile amânate se capitalizează și devin, astfel, parte din datorie, la care se plătește dobândă curentă, în timp ce pentru creditele ipotecare dobânzile amânate sunt plătite separat, cu dobândă 0, timp de până la 60 de luni.
Garanțiile de stat acordate băncilor pentru dobânzile amânate aferente creditelor ipotecare sunt eliminate din OUG, în condițiile în care dobânzile amânate nu vor mai fi plătite. Restructurarea creditelor va putea fi făcută cu prelungire creditului dincolo de limita de vârstă. Ordonanța prevede că de suspendarea ratelor pot beneficia doar debitorii care sunt cu plățile la zi. Parlamentul a eliminat această condiție. Executările silite, inclusiv urmăririle de bunuri și popririle, urmează să fie suspendate până la finele anului, la fel cum prevede și proiectul susținut anterior de PSD.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s